Slaap in de adolescentie

Tussen je 13de en 19de, ook wel de periode van de adolescentie genoemd, verandert er veel in je leven, zowel op lichamelijk als sociaal vlak. Bij lichamelijke veranderingen kun je denken aan de puberteit en alle hormonale veranderingen die daarbij horen. Op sociaal gebied verandert er ook heel wat: je gaat van de basisschool naar het voortgezet onderwijs, je vindt je eerste baantje, je contacten met vrienden en vriendinnen worden belangrijker, je wordt voor het eerst verliefd, en je begint met uitgaan en feestjes bezoeken.

Al deze veranderingen zorgen voor een ander vrijetijdspatroon, waarbij veel activiteiten ’s avonds en in het weekend plaatsvinden. Hierdoor verandert ook je slaap-waakritme: je gaat vaak later naar bed, in het weekend soms uren later dan doordeweeks. Het later inslapen wordt nog eens versterkt door hormonale veranderingen die ervoor zorgen dat je later slaperig wordt.

Méér slaap!
Anders dan wat veel mensen denken is het niet zo dat je als adolescent minder slaap nodig hebt dan jongere kinderen - het omgekeerde is zelfs het geval. Vanwege de groei en de lichamelijke ontwikkelingen die plaatsvinden in de puberteit heb je juist méér slaap nodig! Omdat je doordeweeks wel op tijd moet opstaan om naar school te gaan, kan dit veranderende slaapritme gemakkelijk leiden tot een slaaptekort.